Ponent convidat: Prof. Max Wheeler

Max Wheeler

Max W. Wheeler és un dels més destacats lingüistes britànics experts en llengua catalana. El professor Wheeler va cursar estudis universitaris a la Universitat d’Oxford (BA 1969) i va obtenir el títol de doctor a la mateixa universitat el 1975. Va estudiar, a més, a la Universitat de Barcelona (entre 1971 i 1973). Va ser professor de lingüística a la Universitat de Liverpool entre 1973 i 1989 i a la de Sussex a partir de 1989. Des del 2007 és catedràtic emèrit de lingüística en aquesta universitat. És membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Va ser Secretari de l’Anglo-Catalan Society (1980-85) i President (1993-96). Entre 1989 i 1998 va ser redactor de Transactions of the Philological Society, la revista més antiga de lingüística a les Illes Britàniques.

El professor Wheeler és expert en fonologia i morfologia del català (entre d’altres llengües), tant sincròniques com diacròniques. Entre les seves obres es troben els volums Catalan: a Comprehensive Grammar (amb Alan Yates i Nicolau Dols; Routledge), The Phonology of Catalan (Oxford University Press), Morfologia i fonologia catalana i romànica: estudis diacrònics (IUFV/PAM) i Curial and Guelfa: a classic of the Crown of Aragon. Translated into English by Max W. Wheeler (John Benjamins) i articles com “Cluster reduction: deletion or coalescence?” (Catalan Journal of Linguistics 4), “Vies d’analogia i d’explicació en l’evolució del pretèrit feble de la conjugació-e romànica” (Estudis Romànics 34), i “La morfologia flexiva (II): la flexió verbal”, un capítol de la Gramàtica del català antic (IUFV, en premsa). Actualment publica textos i estudis lingüístics del gaèlic de l’Illa de Man, on té la seva residència des que es va jubilar.

L’activitat acadèmica del professor Wheeler en lingüística del català li ha fet merèixer diversos guardons: el Premi Pompeu Fabra (1972), el Premi Nicolau d’Olwer (1975) i el Premi Internacional Ramon Llull (2013), per la seva contribució a la difusió exterior de la llengua i la literatura catalanes.