Premi Aina Moll

Aina Moll i Marquès (Ciutadella, 1930 – Palma, 2019)

Aina Moll i Marquès nasqué a Ciutadella (Menorca) el 14 d’agost de 1930. Als tres mesos es traslladà amb la seva família a Palma (Mallorca), on el pare, Francesc de Borja Moll, treballava amb Mn. Antoni M. Alcover en la preparació del Diccionari català-valencià-balear. Fou la gran de vuit germans, i tingué una infantesa austera i feliç, envoltada de llibres. El 1948 obtingué el Premi Extraordinari de batxillerat i es matriculà a la Universitat de Barcelona, on el 1953 acabà la carrera de Filosofia i Lletres, en l’especialitat de Filologia Romànica, també amb Premi Extraordinari. Col·laborà intensament amb l’editorial Moll, especialment en la preparació dels darrers dos volums del Diccionari. Va fer estades de recerca a les Universitats de la Sorbona de París, d’Estrasburg, de Frankfurt i de Zuric, amb els millors especialistes de l’època, com ara Jean Boutière (1899-1967), Pierre Fouché (1931-1967), Arnald Steiger (1896-1963), Georges Straka (1910-1993), entre molts d’altres. També va dur a terme estades lingüístiques a Besançon i a altres ciutats franceses i alemanyes. Com a membre de la Societé de Lingüistique Romane assistí a nombrosos congressos internacionals. Paral·lelament, realitzava viatges dialectològics a Eivissa per a recollir material per a la tesi doctoral sobre el parlar eivissenc, que preparava sota la direcció del Dr. Badia. Ara bé, en aprovar les oposicions a càtedra de francès, s’incorporà a l’Institut Joan Alcover de Palma (on ja feia de professora interina) i prioritzà la tasca docent, deixant de banda la recerca. Part de les dades recollides per a la tesi es publicaren en l’article “Sufijos nominales y adjetivales en ibicenco” l’any 1957 a la Revista de Filología Española. Es tracta d’un treball que analitza els sufixos de l’eivissenc a partir d’una classificació basada en la seva vitalitat. Segons aquesta classificació, i seguint el professor Arnald Steiger, amb qui havia fet un curs sobre la composició de mots en francès, Moll distingeix entre sufixos morts, sufixos paralitzats i sufixos vius. Després de presentar una llista dels sufixos que inclou en cada categoria, conclou l’article destacant la riquesa de recursos d’aquesta varietat lingüística.

Muere la filologa catalana Aina Moll, primera directora general de Política  Lingüística de la Generalitat | Cataluña

També destacà per l’organització d’esdeveniments de caràcter acadèmic i formatiu. Un d’aquests esdeveniments varen ser els cursos d’estiu de català (llengua, literatura i cultura) a La Porciúncula, que es varen celebrar d’ençà del 1978. A aquests cursos hi assistiren professors i alumnes que provenien de totes les universitats catalanes però també de l’estranger. Alguns dels professors universitaris, intel·lectuals i escriptors que hi col·laboraren foren Antoni M. Badia, Joan Solà, Francesc de Borja Moll, Max Cahner, Josep M. Llompart i Maria Aurèlia Capmany, entre molts d’altres. Un altre esdeveniment que va tenir lloc el 1980 a Mallorca organitzat per Aina Moll i el seu pare va ser el Congrés Internacional de Lingüística i Filologia Romàniques. Va ser un congrés de dimensions importants, amb més de 800 assistents, incloent-hi els conferenciants, acompanyants i l’equip organitzador. La tasques d’Aina Moll com a secretària del congrés varen ser múltiples i ben diferenciades: des de trobar allotjament i facilitar el transport de persones que provenien de 30 països diferents fins a editar les actes, projecte que, malauradament, no va arribar a bon port.

Fou una gran activista cultural i participà en molt actes i campanyes a favor de la normalització de la llengua catalana. De 1980 a 1988 fou Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. I de 1989 a 1995, Coordinadora General de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les Illes Balears. Doctora Honoris Causa per la Universitat Oberta de Catalunya, Aina Moll morí l’any 2019 a Palma.

Amb l’objectiu de fomentar la investigació en l’àmbit de la lingüística catalana es lliurarà el Premi Aina Moll al millor treball presentat, convocat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears com a reconeixement a la figura d’aquesta filòloga i lingüista.

Font: Arnau i Segarra, P. (2021). AINA MOLL I MARQUÈS. Filòloga i activista per la normalització del català. Palma: Edicions Documenta Balear.